Páhi Tündérkert Óvoda és Konyha energetikai fejlesztése
Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00066
Projekt címe: Páhi Tündérkert Óvoda és Konyha energetikai fejlesztése
Kedvezményezett: Páhi Község Önkormányzata
Megvalósítási helyszín: Páhi Tündérkert Óvoda és Konyha (Rákóczi utca 15.)
Támogatás összege: 39 195 000 Ft
Összköltség: 50 392 338 Ft
Projekt megvalósításának kezdete: 2018.11.10.
Projekt fizikai befejezése: 2021.04.15.

Pályázat rövid bemutatása:

A projekt célja a Páhi Tündérkert Óvoda épületének energetikai korszerűsítése. Az épület Rákóczi úttal párhuzamos, „L” alakú, egymásra merőleges falakból álló épületrésze az 1960-as években épült, kisméretű tömör tégla és B-30-as falazóblokk elemekből, előregyártott vasbeton gerendás födémszerkezettel. A Béke tér felőli épületrész (ebédlő + előtér) az 1970-es évek végén bővítményként létesült, kisméretű tömör téglafalakkal, valamint szintén előregyártott vasbeton gerendás födémszerkezettel. Az Iroda + kazánház blokk a 2000-es évek elején épült - az ebédlő tömegéhez - Porotherm 38 falszerkezettel, valamint könnyűszerkezetes födém kialakítással. Az újszerű fedésű magastetős épület tetőfedésének cseréjére néhány évvel ezelőtt kerül sor.

Az épület jelenleg nem felel meg az energiatakarékosság feltételeinek: hőszigeteléssel nem rendelkezik, a fűtési rendszere és a nyílászárói elavultak, energiahatékonysági mutatói rosszak, az épület energetikai besorolása jelenleg korszerűtlen kategóriájú. Az épület fenntartása nagy energia-vesztességgel és magas költségekkel jár az önkormányzat számára. A tervezett fejlesztés során megvalósul az épület homlokzati és födémszigetelése, a nyílászáróinak cseréje, a fűtési rendszerének teljes korszerűsítése, valamint az épület projektarányos akadálymentesítése.

Megvalósult állapot rövid bemutatása:

Páhi Község Önkormányzatának TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00066 azonosítószámú projektje 39.195.000 Ft támogatási összegű vissza nem térítendő uniós forrásnak köszönhetően a helyi Rákóczi utca 15. szám alatti Tündérkert Óvoda és Konyha épületének energetikai korszerűsítését valósította meg sikeresen.
A projekt helyszínéül a 454 m2 alapterületű 1960-as években épült, 1970-ben és a 2000 években tovább bővített óvoda és konyha épülete (címe: 6075 Páhi, Rákóczi u. 15.) szolgált, mely épület energetikai korszerűsítésével, a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését célozta meg.

A pályázat benyújtását megelőzően az épület egy 12,5 kW-os napelemes rendszerrel rendelkezett, viszont nem felelt meg az energiatakarékosság feltételeinek. Az épület kedvezőtlen energiahatékonysági mutatókkal bírt, hőszigeteléssel nem rendelkezett, a fűtési rendszere és a nyílászárói elavultak voltak. Az épület fejlesztés előtti energetika minőség szerinti besorolása gyenge „HH” kategóriába tartozott.

A fenti hiányosságok, valamint az épület energetikai korszerűsítésére tett fejlesztési elképzelések megvalósítása érdekében Páhi Község vezetése 2017.08.29 napján, a TOP-3.2.1-16-BK1 kódszámú – „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívásra pályázatot nyújtott be, a Tündérkert Óvoda és konyha épületének energiahatékonysági fejlesztésére, mely 2017.12.20. napján támogató döntésben részesült. A támogatási szerződés megkötését követően megkezdődött a projekt megvalósítása, mely 2021.04.15. záródátummal sikeresen megvalósult. Az energetikai fejlesztés során megvalósult az épület homlokzati és födémszigetelése, a nyílászáróinak cseréje, a fűtési rendszerének teljes korszerűsítése, valamint az épület projektarányos akadálymentesítése.

A projektnek köszönhetően az ovisok immár egy modern, korszerű fűtéssel ellátott energetikailag korszerűsített épületben tölthetik mindennapjaikat. Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődtek az épület fenntartási költségei, ÜHG kibocsátása, valamint a projekt hozzájárult a megújuló energia részarányra vonatkozó kötelezettségek, az EU 2020-as célok tagállami teljesítéséhez.


Térkép elérhetősége: https://terkep.fair.gov.hu/


Sajtómegjelenés: https://keol.hu/kecskemet-bacs/pahi-tunderkert-ovoda-es-konyha-energetikai-fejlesztese


Képek:

   

 

CsatolmányMéret
NY_Projektzaro sajtokozlemeny_.pdf158.39 KB